Армията ще остане без транспортна авиация от новата година, ако не

...
Армията ще остане без транспортна авиация от новата година, ако не
Коментари Харесай

Армията остава без `Спартан` от новата година, няма пари за поддръжка, обяви Каракачанов

Армията ще остане без транспортна авиация от новата година, в случай че не се отделят пари за поддръжка на самолетите " Спартан ", разгласи по време на комисията по защита в Народното събрание военният министър Красимир Каракачанов. 

Той изясни, че от три транспортни самолета " Спартан " са обезпечени полетите единствено на един, освен това единствено до края на годината. 

Договорът за поддръжка е изминал по-рано тази година и към момента не е подписан нов. По думите му би трябвало да се подпише 4-годишен контракт за поддръжка с италианската компания " Аления Леонардо ". Пари за това обаче в бюджета няма.

В момента текат договаряния с производителя на самолетите. Договорената досега сума е малко над 17 млн. евро. 

Каракачанов изискал парите от финансовото министерство още през юни, само че досега няма позитивен отговор. В МО имало бюджетни икономии през тази година, само че те отишли " за други неща ".  

От думите на министъра стана ясно, че от новата година няма да може да се разчита и на Ан-26. 

Трите самолета бяха купени по контракт от 2006 година, като в началото страната ни трябваше да закупи 5 самолета за 91,8 млн. евро. След договаряния през 2010 и 2011 година договорът беше понижен до 3 самолета за 55,8 млн. евро. 

Освен за военни цели, транспортните самолети " Спартан " се употребяват при донорски обстановки и за превозване на тежко заболели пациенти, както и за изпращане на помощи. 

Сагата с стартирането в употреба на изтребителите МиГ-29 продължава, стана ясно от думите на Каракачанов. Все още има проблем с маслата за промиване на моторите, защото Русия е въвела ново условие за лицензиране.

Договорът за поръчката на двата нови патрулни кораба би трябвало да бъде подготвен до края на годината, добави Каракачанов. Те ще бъдат издигнати от варненската корабостроителна компания " Делфин ", която беше единствен участник в търга. Инвестиционният план е на стойност 820 млн. лева, само че поради промени в закона за Данък добавена стойност действителната сума, която ще получи изпълнителят, понижава със 164 млн. лева.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР